Norske blåskjel er sødmerike, frodige og
delikate om vinteren. Våre blåskjel er mellom verdas beste på grunn av dei
kalde og klare fjordane våre og no er det høgsesong for nydeleg sjømat. Blåskjel
er enkelt og raskt å lage, det tek ikkje mange minutt frå du startar til du er
ferdig med eit herremåltid!
Levande blåskjel kjøper ein i nett frå
ferskvaredisken. Det er viktig å ikkje pakke dei inn i tett plast, og når du
skal oppbevare dei i kjøleskapet heime må du sørge for å gi dei luft ved å ha
open pose. Kontroller alltid alle levande skjel før bruk. Alle skjela skal vere
lukka, kontroller skjela ved å kakke dei i kjøkkenbenken, dei som ikkje lukkar
seg raskt etter eit kakk eller to skal hivast.
Når blåskjela har opna seg under damping
(grunnoppskift) er det på tide å tilsette smak og her finnast det mange
variasjonar (sjå tips til smakssetting). Blåskjel må aldri dampe for lenge, då
vert dei seige og smaklause. Blåskjel serverast i ein stor djup tallerken, med
god plass til den smaksette sjyen. Bruk fingrane og reinsk blåskjela etterkvart
som du et, medan du dyppar godt brød i sjyen - namnam!
BLÅSKJEL: Grunnoppskrifta gir grunnlag for mange gode smakar til blåskjel. Foto: Marianne Aaronsen, Norges Sjømatråd. |
Grunnoppskrift
Ingrediensar til 2-4
porsjonar:
2 kg blåskjel (1 kg
per pers til hovedrett og ½ kg per pers
til forrett)
½ lauk
5 cm purre
½ selleri
1 ss smør
Framgangsmåte
Skrubb blåskjela, ta bort byssustrådane (skjegget), og fjern knuste
og livlause blåskjel. Alle skjel skal vere lukka. Finhakk lauk, purre og
selleri, og surr i smør til lauken er mjuk, men ikkje brun. Tilsett blåskjela,
legg på lok og la alt dampe i 3-4 minutt. Rist på gryta slik at dei skjela som
ligger nest kjem opp. Damp videre i 3-4 minutt til skjela har opna seg, no kan
du smakssette med det du ønsker. Rist gryta igjen og kok opp, kast dei blåskjela
som ikkje har opna seg etter damping og server straks med godt brød til.
Tips til smaksetting
etter at blåskjela har opna seg i gryta:
Blåskjel med kvitvin: kvitvin, kvitlauk
Blåskjel med curry: sitrongras, red curry paste, kvitvin, matfløyte og lime
Blåskjel med øl: mørkt øl, laurbærblad, persille og timian
Blåskjel med blåmuggost: blåmuggost, matfløyte og kvitvin
Blåskjel med kvitlauk og
chili: chili, kvitlauk, lime, eplejus
Blåskjel i kokosmjølk og
karri: kokosmjølk, red curry paste, persille
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar