Indiske matrettar er gjerne fargerike og har mykje
smak og duft. Mange av dei tradisjonelle rettane liknar på kvarandre, men dei
kan ha varierande namn eller lokale tilpassingar. Linser, bønner og kikerter har
eit fellesord på indisk, dal (daal, dahl).
Dal er gjerne daglig innslag i det indiske
kosthaldet og er både sunt, billig og mettande. Rettane er deilig krydra med eksotiske
smakar. Krydderbruken i India er omfattande. Ingefær, spisskum, gurkemeie, chilipepar,
safran, sennep, nellik, kardemomme, kanel og fleire andre krydder er i daglig
bruk i det indiske kjøkkenet.
Vil du ete denne retten på korrekt indisk vis må du sitte
på teppe eller pute i skreddarstilling og droppe bestikket og ete med handa.
Ifølge ayurveda medisin, indisk helsefilosofi eller «lære om livet», vil dette
føre til at ein et mindre og får bedre fordøyelse enn når ein sit og et på en
stol. Stol eller pute, bestikk eller hand, smaken er i alle fall eksotisk - namaste!
INDISK: Eksotisk indisk
dal med torsk. Foto: Marianne Aaronsen, Norges sjømatråd.
INGREDIENSAR
(4 porsj):
600 g torskefilet, utan skinn og bein
½ lauk
½ raud chili
20 cherrytomat
½ sitron
2 ss rapsolje
2 ts garam masala
1 ts gurkemeie
1 ts malt spisskummen
4 dl grovhakka hermetiske tomatar
3 dl kokosmjølk
600 g raude hermetiske linser
salt
Tilbehør
Fullkorn couscous
Frisk koriander
Framgangsmåte
Skjer torsk i terningar. Finhakk lauk og chili,
del cherrytomatane i to, og press safta frå sitron.
Varm rapsolje i ei kasserolle, og fres lauk og
chili til lauken er gylden. Ha i cherrytomatane og la det surre eit par minutt.
Tilsett garam masala, gurkemeie og spisskummen, og bland det godt saman. Ha i
hermetiserte tomatar, kokosmjølk og linser, og la det koke under lok i 5 minutt.
Tilsett torsketerningane og la dei trekke under lokk i 3 minutt. Smak til med
sitronsaft og salt. Server indisk dal med fullkornscouscous og koriander.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar