onsdag 26. juni 2019

Midtsommar med laks på grillspyd, gresk salat og tzatziki.


Sjømat er super grillmat og norsk laks kler mange smakar og i dag skal den få gresk tilbehøyr. Eit av kjenneteikna på det greske kjøkken er gode salatar, og fetaosten som er laga på mjølk av sau og geit er superstjerna på den greske salaten.

I Hellas er det mest vanleg å ete mange smårettar eller mezè. Poenget med mezè er det sosiale rundt måltidet, det å ete saman. Tallerkenen er til å kvile gaffelen på eller mellomstasjon til maten medan du strekk arma og forsyner deg av neste smårett. Det er nemleg vår mat, ikkje min og din.

Gresk salat, toppa med fetaost og olivenolje er perfekt til grillmat og den gode og friske tzatzikien  ved sidan av er til å dyppe både pitabrød og nygrilla laksebitar i. Legg gjerne maten i skåler, del maten og et på gresk vis. Ha ei god midtsommarhelg!


GRESK: Laks på grillspyd med gresk salat og tzatziki. Foto: Studio Dreyer - Hensley, Norges Sjømatråd.



Ingrediensar (4 porsjonar)
600 g laksefilet, utan skinn og bein
4 pitabrød
1 ss malt fennikel
1 ss malt nellik
1 ss chilipulver

Tzatziki
2 dl matyoghurt
1 fedd kvitlauk
1 ss kaldpressa olivenolje
salt og pepar

Gresk salat
2 tomat
½  agurk
½ raud lauk
100 g svart oliven
200 g fetaost
2 ss kaldpressa olivenolje
2 ss frisk oregano

Tilbehør
4 grillspyd
1 agurk
1 ts salt

Framgangsmåte
Varm opp grillen. Skjer laksefilet i store terningar og tre fire terningar på kvart grillspyd. Bland fennikel, nellik, chilipulver og salt godt saman, og rull laksespyd i krydderblandinga. Grill laksespyda 2 minutt på kvar side. Varm pitabrød lett på grillen rett før servering.

Gresk salat
Skjer tomat, agurk og fetaost i terningar, og raud lauk i tynne strimlar. Bland inn oliven og finhakka oregano, og slå olivenolje over salaten.

Tzatziki
Skrell agurk, del den på langs, ta ut frøa med ein skei og riv den grovt. Dryss litt salt over og la agurken kvile i 15 minutt før du silar av veska. Finhakk kvitlauk og bland med dei øvrige ingrediensane til tzatzikien. Smak til med salt og pepar.

Server laksespyd med pitabrød, gresk salat og tzatziki ved siden av.

Tips: Dersom du bruker grillspyd av tre må disse ligge i vatn i ca. 30 minutt før bruk.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar