Kamskjel er ei delikatesse og fiskeriet er rekna som godt forvalta. Kamskjel fangast nemleg kunn ved dykking i Norge, og dermed har fisket liten eller ingen negativ effekt på miljøet.
Du kan
hauste kamskjel sjølv, då er det viktig å vite kva området som er opne og lukka
for hausting av levande kamskjel. Dette kan du sjekke på www.mattilsynet.no
Kamskjel er raskt og lett å lage og passar godt saman sterke
smakar. Helgas rett er krydra med korianderfrø og steikt i kvitløk og chili, dette
gir ein frisk, litt sterk og god aromatisk smak. Denne porsjonen kan brukast som ein lett
forrett eller som gode snackgrillspyd rett frå grillen!
KAMSKJEL: Korianderstekte kamskjel med
søtpotetpuré. Foto: Marianne Aaronsen, Norges sjømatråd
Ingrediensar (4 porsj)
8 stk kamskjel
Korianderolje
½ potte
frisk koriander
2, 5 dl solsikkeolje
1 ss korianderfrø
1 fedd kvitløk
1 stk raud chili
salt og pepar
smør
olje
trespyd
lime
Potetpuré
450 g søtpotet
150 g smør
2 fedd kvitløk
salt og pepar
Framgangsmåte
Brukar du
ferske kamskjel startar du med å opne og reinske skjela. Fryste kamskjel legg
du i ein bolle, let dei tine i kjøleskap og renne av seg på tørkepapir. Lag rutemønster
på eine sida med ein skarp kniv slik at kamskjelmuskelen skal bli jamt og fint
steikt.
Korianderolje
Ha
koriander i ein hurtigmiksar. Slå på olje i ein stråle. Køyr til ei glatt jamn
saus, ca. 2 minutt. Oljen kan oppbevarast på tett flaske i kjøleskap opptil 3 veker.
Rist korianderfrø i tørr panne på sterk varme for å få fram meir smak. Knus i
morter eller krydderkvern. Krydre kamskjela med korianderfrø, salt og pepar. Finhakk
kvitløk og chili. Varm smør og litt olje i ei panne, og tilsett kvitløk og
chili når smøret er lysebrunt. Steik kamskjela gylne i ca. 30 sekund på kvar
side, ikkje lenger, da blir dei seige. Aus smør over under steikinga. Tre to
kamskjellog ein båt lime på kvart grillspyd.
Potetpuré
Skrell
søtpotet og skjer vekk den bitre hinna under skalet. Skjer i terningar og kok
dei møre i litt vatn. Slå alt over i eit dørslag og la det renne godt av seg. Smelt
ca. ein tredel av smøret i ein kjele og tilsett finhakka kvitløk. Tilsett
søtpoteten og mos jamn. Ha i resten av smøret og smak til med salt og pepar. Hald
puréen varm til servering. Server grillspyd med litt korianderolje over og med
søtpotetpuré ved sidan av. Pynt gjerne med frisk koriander.
Tips: Du
kan også steike kamskjela raskt over grillen på grillspyda.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar