mandag 19. februar 2018

Kjærleiksfisken skrei

Kvart år i tida frå januar til april vandrar skrei (torsk) frå Barentshavet meir enn 1000 kilometer nedover norskekysten til Lofoten, Vesterålen og til og med Mørekysten. Sidan skreien sym over lange avstandar oppnår den betre kondisjon enn torsk som lev stasjonært i fjordane. Skrei har ein fast konsistens, er veldig kvit i fiskekjøtet og det finnast ingen andre stadar i verda der ein kan fiske skrei enn Noreg.

Skreien tek si kjærleiksreise nedover kysten kvar år for å gyte og det er ingen som strekk seg så langt som Barentshavet ridder eller Lofotens casanova, som han vert kalla, for å møte den ventande partnar på djupet.

Er anledninga valentinsdag eller noko anna romantisk, kan du med ei skrei til middag uttrykke det du vil seie til din kjære. Skreien er symbol på truskap og uthald i kjærleiken, og det er verkeleg duka til romantisk festmåltid med nydampa skrei på ei seng av gulrotpurè med sjysaus som er pynta med lettdampa squashhjerter.


ROMANTISK: Skrei med gulrotpure og squashhjerter. Foto: Norges Sjømatråd, Studio Dreyer & Hensley. 


Ingrediensar til 4 porsjonar

800 g skreifilet
½  sitron
salt og pepar
olje

Gulrotpuré
8 stk gulrot
2 ss smør
2 ts frisk ingefær
salt og pepar
6 ss usalta smør

Sjysaus
2 ss soyasaus
2 fedd kvitlauk
Sitronsaft

Serverast med
2 stk grøn squash
sitronsaft

FRAMGANGSMÅTE

Set steikeomnen på 180 °C. Skjer skreien i serveringsstykke, press sitronsaft over og krydre lett med salt og pepar. Ha litt olje i ei eldfast form og legg i skreistykka med skinnsida opp.
Steik i steikeomen i ca. 10-15 minutt, avhengig av kor tjukke fiskestykka er.

Gulrotpuré
Kok gulrot møre i salta vatn. Slå ut nesten alt kokevatnet, så du har litt vatn igjen på botnen av gryta. Mos gulrot i gryta med smør og riven ingefær. Varm opp og smak til med sitronsaft, salt og pepar.

Sjysaus
Smelt smør i ei gryte til det nesten er nøttebrunt. Tilsett soyasaus, finhakket kvitlauk og smak til med sitronsaft.

Tilbehør
Del squash på langs i tjukke skiver og stans ut små hjerter. Damp dei i litt lettsaltet vatn i ca. 2-3 minutt.


Server skrei med gulrotpuré, sjysaus og dampa squashhjerter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar