Kvart år i tida frå januar til april vandrar skrei
(torsk) frå Barentshavet meir enn 1000 kilometer nedover norskekysten til
Lofoten, Vesterålen og til og med Mørekysten. Sidan skreien sym over lange
avstandar oppnår den betre kondisjon enn torsk som lev stasjonært i fjordane. Skrei
har ein fast konsistens, er veldig kvit i fiskekjøtet og det finnast ingen
andre stadar i verda der ein kan fiske skrei enn Noreg.
Skreien tek si kjærleiksreise nedover kysten kvar
år for å gyte og det er ingen som strekk seg så langt som Barentshavet ridder eller
Lofotens casanova, som han vert kalla, for å møte den ventande partnar på
djupet.
Er anledninga valentinsdag eller noko anna
romantisk, kan du med ei skrei til middag uttrykke det du vil seie til din kjære.
Skreien er symbol på truskap og uthald i kjærleiken, og det er verkeleg duka
til romantisk festmåltid med nydampa skrei på ei seng av gulrotpurè med sjysaus
som er pynta med lettdampa squashhjerter.
ROMANTISK: Skrei med gulrotpure og squashhjerter. Foto: Norges Sjømatråd, Studio Dreyer & Hensley. |
Ingrediensar til 4 porsjonar
800 g skreifilet
½ sitron
salt og pepar
olje
Gulrotpuré
8 stk gulrot
2 ss smør
2 ts frisk ingefær
salt og pepar
6 ss usalta smør
Sjysaus
2 ss soyasaus
2 fedd kvitlauk
Sitronsaft
Serverast med
2 stk grøn squash
sitronsaft
FRAMGANGSMÅTE
Set steikeomnen på 180 °C. Skjer skreien i serveringsstykke, press
sitronsaft over og krydre lett med salt og pepar. Ha litt olje i ei eldfast
form og legg i skreistykka med skinnsida opp.
Steik i steikeomen i ca. 10-15 minutt, avhengig av kor tjukke
fiskestykka er.
Gulrotpuré
Kok gulrot møre i salta vatn. Slå ut nesten alt kokevatnet, så du har
litt vatn igjen på botnen av gryta. Mos gulrot i gryta med smør og riven
ingefær. Varm opp og smak til med sitronsaft, salt og pepar.
Sjysaus
Smelt smør i ei gryte til det nesten er nøttebrunt. Tilsett soyasaus,
finhakket kvitlauk og smak til med sitronsaft.
Tilbehør
Del squash på langs i tjukke skiver og
stans ut små hjerter. Damp dei i litt lettsaltet vatn i ca. 2-3 minutt.
Server skrei med gulrotpuré, sjysaus og dampa squashhjerter.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar