Janssons
fristelse er ein av dei beste rettane våre svenske naboar har bidratt med til
julebordet. For mange er Janssons fristelse noko av den svenskaste som finnast,
men kven er så Jansson?
Per
Adolf «Pelle» Janzon (1844- 1889) var ein svensk fiskarson som fikk realisert
draumen sin om å studere, men han vart ein kjend operasongar. Studiane var
filosofi og historie, men hans største talent var songen. Han blei tilsett i
rekordfart på Det kongelige Teater i Stockholm og underheldt der med si
basbaryton stemme med stort talent for komiske roller.
Mytane
fortel at Pelle Janzon var glad i god mat og drikke, og ein av rettane som han
ofte serverte etter førestilling var ansjosgrateng med rikelig med øl og dram
til. Mytane fortel vidare at han også underheldt sine tørste og svoltne kunstnarvener
med vittige parodiar av urimelige sjefar ved Sverige største og mest berømte
scene.
Det
er mange måtar å lage Janssons fristelse på og retten er enkelt samansett av
ansjos, poteter og lauk. Retten er lun og god vintermat. Har du restar av
juleansjos, røykelaks, kryddersild eller spekesild er desse også ypperlege utgangspunkt
til retten. Ein ny variant av retten er helgas oppskrift har gravlaks som hovudingrediens.
Gravlaks smakar nydelig med eit hint av både salt og søtt, toppa med sennepsfrø
og dill - gode julesmakar!
SVENSK: Janssons
fristelse er ein svensk juleklassikar. Foto: Norges Sjømatråd, Marianne
Aaronsen.
INGREDIENSAR:
12
skiver gravlaks eller ansjos
1
stk lauk
1
kg potet
2
dl kremfløyte
1
dl mjølk
2
ss griljermjøl
smør
FRAMGANGSMÅTE
Sett
steikeomnen på 200 °C. Skjer lauk i tynne skiver og fres i smør til den får ein
mjuk konsistens. Skrell og skjer potet i tynne strimlar. Ha skiva gravlaks eller
ansjosfiletar, lauk og potet lagvis i ei smurt, eldfast form, og fordel små klattar
med smør over. Bland kremfløyte og mjølk, og slå over forma. Dryss griljermjøl på toppen og steik midt i steikeomnen i ca. 45 minutt.
Server Janssons fristelse med gravlaks eller
ansjos etter den har fått stått og kvilt litt.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar