Utviklinga av det kreolske kjøkkenet
skjedde på 1700 talet på dei store plantasjane USA eigd av fransktalande
slaveeigarar, ofte kalla kreolar. Kjøkkenet inneheld element frå både fransk og
spansk mat, altså europeisk kokekunst tilpassa råstofftilgangen i delstaten Louisiana.
Det kreolske kjøkkenet er altså eit blandingskjøkken og mattradisjonen kjem frå
byen New Orleans og området der omkring.
Det som gjer maten kreolsk er krydder som
spansk chilipepar og paprika saman med amerikansk cayennepepar. Lokale frukt
som tomatar, kokosnøter, plantasjefrukt frå Karibia og mais av ulike artar er høyrer
også ofte med. Det spesielle med kreolsk mat er at alle dei gode smakane, det
er smakintense rettar som dansar samba i munnen!
KREOLSK: Laks med smak frå det kreolske kjøkkenet. Foto: Marianne Aaronsen,
Norges Sjømatråd.
Ingrediensar (4 porsj.)
600 g laksefilet, utan skinn og bein
1 ss grovsalt
2 tomat
1 lauk
2 fedd kvitlauk
1 stk raud paprika
2 ss smør
½ ts tørka timian
1 ts paprikapulver
½ ts cayennepepar
1 ts salt
½ ts tabasco
2, ½ dl fiskebuljong
Tilbehør
Salat med mais og ris.
Framgangsmåte
Dryss laksefileten med grovt salt og la den
ligge i ca. 10 minutt. Skyl av saltet, tørk fisken og skjer den i
porsjonsstykke. Skold tomat ved å skjære eit kryss på toppen, senke i kokande
vatn eit par minutt og så ha over i iskaldt vatn. Drag
av skinnet, fjern kjernane og skjer tomatkjøttet i terningar. Skjer lauk, kvitlauk
og paprika i små terningar, og steik i smør til lauken er blank og mjuk. Rør
inn tomatar, tørka timian, paprikapulver, cayennepepar, salt, tabasco og
fiskebuljong. La sausen koke forsiktig i 10-15 minutt, og jamn den med
maisenna. Smak om det trengs meir tabasco, sausen skal ha mykje smak. Legg
laksestykka i sausen og la trekke under lok til den er så vidt gjennomkokt, ca.
8 minutt.
Server med salat med mais og ris ved sidan av.
Oppskrift: 3iuka, Norges Sjømatråd.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar