Makrellen har ikkje svømmeblære i ryggen og sym
derfor heile livet utan stans, dette gjer fiskekjøtet spenstig og næringsrikt.
Makrellen vandrar langs kysten vår i Sør-Noreg og samlar seg i gigantstimar som
kan vere så store som ni kilometer lange og fire kilometer breie. Kjenneteikn
på makrellen er stilige tigerliknande striper som glitrar med svartgrøn fagre
og kvit buk, det er kun makrellen som har slike striper i vårt farvatn.
For ein hobbyfiskarar kan det vere stor lykke å
kome borti ein makrellstrim, det kan ende med storfangst! Får du en makrell på
kroken i juli-august er den garantert full av omega 3-feittsyrer, vitamin
D og B12. Makrell er med andre ord ein veldig god og sunn fisk.
Små makrell kallast pir og
kan grillast heile, men makrellen må steikast på begge sider. La alltid
makrellen ligge litt lenger enn du trur, då får skinnet bli skikkelig steikt
først. Skjer eit par lette snitt på kvar side av fisken før du grillar den, då
får du ei fin og sprø steikeskorpe som ser lekker oppå sommarsalaten. Makrellen
er eit sikkert sommarteikn, nyt den no!
MAKRELL: Sprøsteikt og grilla makrell med
sommarsalat er ypperlig sommarmat! Foto: Norges Sjømatråd, Astrid Hals.
INGREDIENSAR
750 g makrellfilet
salt
og pepar
olje
SALAT
1
stk tomat
12 stk reddik
½ agurk
1 ss frist graslauk
1
dl baconost
1
dl lettrømme
mjølk
salt
og pepar
TILBEHØR
Brød
FRAMGANGSMÅTE
Skjer
makrell i serveringsstykke og dryss på salt og pepar. Pensle stykka med olje og
grill dei ca. 2 minutt på kvar side.
SALAT
Skjer
tomat i tynne båtar, reddik og agurk i tynne skiver. Bland saman grønsakene og
finhakket graslauk. Pisk saman baconost og lettrømme, og spe med litt mjølk til
det blir ein fyldig dressing. Smak til med salt og pepar, og slå dressingen
over salaten. Server nysteikt makrell med sommarsalat og brød ved sidan av.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar