tirsdag 27. juni 2017

Romantisk middag for to med Skrei Valentine!

Valentinesdagen eller på norsk alle hjerters dag vert feira 14. februar. I år var denne dagen midt i veka på ein kvardag, men til deg som vil feire romantikken og kjærleiken litt forsinka no i helga kan du slå til med Skrei Valentine. Det er norsk fersk torsk eller skrei på sitt beste med nydelig selleripurè og spenstig salsa.

Frå januar til april er det sesong for fersk skrei og den har den akkurat lagt bak seg meir enn 1000 kilometer Barentshav for å treffe sin utkåra. Dette skjer på det same staden der den sjølv blei klekt for minst fem år sidan, i havområda rundt Lofoten og Vesterålen. Skrei blir omtala som Barentshavets ridder og Lofotens casanova  og millionar av skrei møtes til elskov på djupet utanfor Nord-Norge kvar vinter. Middag for to med Skrei Valentin er kan vere symbol på at kjærleik er best med djupne, truskap og uthald.

Salsa er det spanske ordet for saus og er ofte finhakka eller mosa ingrediensar med frisk smak. Ein frisk og god salsa kan til og med få det til å bruse i blodet, god middag!

Romantisk middag for to med Skrei Valentine. Foto: Norges Sjømatråd/Petter Berg.

Skrei Valentine

400 g skreifilet, gjerne med skinn
1 ts salt
2 ts sitronsaft
 olje
 smør

Selleripuré
300 g sellerirot
2 ss  smør
1 ½  dl  kremfløyte
salt og peper

Salsa
½  boks  hermetiske tomatar, grovhakka
1 ss  tomatpuré
1 stk  sjalottløk
1 fedd  kvitløk
1 stk  chili, raud
2 ss  sitronsaft
1 ss  olivenolje
½  ts  spisskummen, malt
½  ts  koriander, malt
1 ss  persille, frisk
salt

Tilbehør
Bruk ”julemannhjerteforma” og trykk ut hjerter i loffskiver og rist dei tilslutt.
Kjøp også ein lime til pynt.
                                                                                                                     
Framgangsmåte
Mengden ingredienser er blitt endret, men det kan være lurt å:
Tenke på at mat til mange tar litt lengre tid
Holde litt tilbake på saltholdige ingredienser og krydder, og heller smake til mot slutten

Selleripuré
Skrell og skjær selleri i terningar. Surr dei i smør utan at dei blir brune, ca. 3-4 minutt. Slå på så mykje kremfløyte at det står halvt oppå sellerien. Legg på tett lok og la sellerien koke til den er mør, ca. 10 minutt. Mos den og smak til med salt og peper. Hald den varm.

Salsa
Mos hermetiske tomatar, tomatpuré, sjalottløk, kvitløk og chili til ein jamn puré. Bruke gjerne stavmiksar. Tilsett sitronsaft, olivenolje, spisskum og koriander. Gi salsaen eit oppkok, legg på lok og la den surre i ca. 10 minutt. Smak til med salt og rør inn persille like før servering.

Fisken
Skjer skreifilet gjerne med skinn på i serveringsstykke, dryss på salt og drypp sitronsaft over.
Steik skreistykka i ei blanding av olje og smør i ca. 2 minutt på kvar side, til dei er så vidt gjennomsteikte.

Server skrei på ei seng av selleripuré med salsa og loffhjerter, pynt med ein limebåt.






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar