tirsdag 27. juni 2017

Smak på knasande sprø torsketunger med tartarsaus

Det er framleis sesong for vinterfiske av skrei langs kysten vår og det betyr at det også er sesong for torsketunger. Når torsken er frakta til land og sløya, står store kasser med torskehovud på kaia ved fiskemottaka i Nord Norge. Torskehovuda er ein viktig ressurs og tungeskjerarane trer hovuda på ein pigg (sprikar) og skjer tunga og den kjøtfulle hakemuskelen av med ein sylskarp kniv.

Tungeskjering har lange tradisjonar og reknast som ein del av vår lokale kulturarv. Arbeidet er svært populært blant skuleungdom og barn heilt ned i 5 års alder er med på arbeidet. Dette er lovleg arbeid fordi det reknast som kulturelt barnearbeid. Mange barn og ungdom tener gode pengar i sesongen og meir om dette fenomenet kan du sjå i filmen «Tungeskjærerne» som hadde norgespremiere den 10.mars på kino. Dokumentaren skildrar eit spennande stykke av norsk fiskekultur og er ein vakker forteljing om venskap, ansvar og livet langs kysten.

Torsketungene veg ca. 30-40 gram og sjølve tunga er geléaktig, medan hakemuskelen ligg under og utgjer den største delen som er fastare. Sprøsteike torsketunger høyrer med til norsk tradisjonsmat og bør nytast i skreisesongen. Til denne oppskrifta servere du heimelaga, smakfull tartarsaus til dei sprøsteike torsketungene og gjerne mandelpotet til. Dette er rett og slett knasande godt!


SMAK: Knasande sprø torsketunger med tartarsaus.Foto: Norges Sjømatråd,
 Alf Børjesson.
 


Ingrediensar til 4 porsjonar

300 g  torsketunge 1 stk  egg ¼ ts  salt 1 dl  griljermjøl 1 dl  olje  kajennepepar  salt 
2 ss  persille, frisk 
2 ss  sylteagurk 
1 ss  kapers 
1 ss  lauk 
100 g  majones 
2 ss  lake frå sylteagurk 
sukker 
salt og kvit pepar 


Tartarsaus
2 stk  egg 
Tilbehør
 sitron 

Framgangsmåte

  • Skyl torsketungene og tørk dei med tørkepapir.
  • Skil egg og pisk eggekvitane og salt til mjukt skum.
  • Bland griljermjøl med salt og kajennepepar i ein tallerken.
  • Vend torsketungene først i eggekvite, deretter i griljermjøl.Varm margarin/olje i steikepanna til den har god varme, og steik torsketungene til dei er gyldenbrune og gjennomsteikte.


Tartarsaus
  • Kok egg hardkokt, avkjøl og grovhakk. 
  • Finhakk persille, sylteagurk, kapers og lauk, og bland dette saman med egg.
  • Tilsett majones og rør inn litt lake frå sylteagurk til du får ein tjukk, men smidig saus.
  • Smak til med litt sukker, salt og kvit pepar.

Server torsketungene saman med tartarsaus, mandelpotet og pynt med sitronbåtar, kapers og persille.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar