tirsdag 27. juni 2017

Sushispråket: Maki, nigiri, nori og wasabi


Japansk sushikunst har erobra verda. Sushi er sunt, seremoni og ei samlande form for etekultur. Sushi kan du etast tidlig og seint og gjer deg glad og lett til sinns. Sushi kan du ete aleine åleine eller saman med vener som sosial matkonsept. Sushi er lettvindt, spennande og ei kjekk syssel for hobbykokkar eller ein overordna religion for meistarar.

Mange trur at sushi betyr rå fisk, men det betyr eigentleg marinert ris. Til forskjell for langkorna middagsris, er sushiris rundkorna og hemmeligheiten med sushi er at den er smakstilsett med ein lett syrlig marinande av sukker, salt og riseddik.

Maki er den runde biten med sjømat og noko anna godt i kjernen, rulla i ris med noritang rundt. Nigiri er den avlange risballen med eit stykke sjømat på toppen. Nori er dei tynne arka av tørka og pressa tang som du brukar rundt makirullane. Wasabi er den grøne kremen du serverer saman med sushi, og som du rører ut i soyasausen eller legg ei knapt synleg mengd på sushibiten. Ver varsam, wasabi er sterkare enn det meste du har smakt før!

Ein sushi-elskar skal ikkje bite eller dele sushien i to, ein bit er ein munnfull. Dersom ein ikkje handterer etepinnar, vask hendene og et med fingrane. Kniv og gaffel er rett og slett feil. Ein perfekt sushibit skal ha fin balanse mellom syre, sødme og aroma. Stryk derfor kun eit syltynt lag med wasabi på biten og dypp berre ein sjettedel av biten i soyasaus. Sylta ingefær serverast ofte saman med sushi, fordi den reinsar munnen mellom kvar sushibit. Dermed blir kvar sushibit mest mulig smakfull. Heimelaga sushi er så godt fordi risen er fersk, saftig også har du laga meisterstykket sjølv!

Sushi gjer deg glad og lett til sinns! Foto:  Norges sjømatråd, Astrid Hals.




Ingrediensar til 4 personar (10 – 16 bitar per person)
8 dl sushiris
1 ½ ss sukker
1 ts salt
½ dl riseddik

Maki sushi
150 g  reinska reker
½   agurk
½   mango
5 ark  noritang

Nigiri sushi
200 g laksefilet, utan skinn og bein
wasabi

Tilbehør                                                             
soyasaus
sylta ingefær
wasabi
bambusmatte

Framgangsmåte
Mengden ingredienser er blitt endret, men det kan være lurt å:
  • Kok ris slik framgangsmåten i oppskrifta sushiris forklarar, eller følg anvisning på pakken.
  • Kle ei steikeplate med plastfolie, legg risen til avkjøling på plata med eit fuktig kjøkkenhandkle over medan du avkjøl risen.
  • Rør sukker og salt i riseddik til alt er oppløyst.
  • Ha eddikblandingen over risen når den er avkjølt og vend forsiktig inn. Risen må ikkje bli for fuktig, prøv deg derfor fram med litt om gongen.


Maki sushi
  • Reinsk rekene og agurk og mango kuttast i strimler på ca. 1 cm i tjukkelse.
  • Klipp vekk ein fjerdedel på langsida av kvart noriark.
  • Bland vatn med litt riseddik, og fukt hendene lett slik at risen ikkje klebar.
  • Legg eit noriark med den ruglete sida opp på bambusmatta, og fordel eit tynt lag ris utover arket. Unngå å legge ris langs den øverste kanten av noriarket, ca. 3 cm.
  • Fordel reker, agurk og mango langs den nederste kanten av arket.
  • Rull makirullen nesten heilt saman ved hjelp av bambusmatta. Fukt så den øverste kanten med litt vatn og rull heilt over.
  • Skjer kvar rull i to, og så videre i to og to til du har fått åtte bitar.


Nigiri sushi
  • Skjer først eit jamt stykke av laksefileten, på skrå slik om ein skjer opp røykelaks. Skivene skal vere ca. 2-3 mm tjukke.
  • Bland vatn med litt riseddik, og fukt hendene lett så risen ikkje klebar.
  • Ta ca. 1 ss sushiris og form forsiktig med ei hand til en avlang bit forma som eit riskorn.
  • Stryk litt wasabi under ei skive laks og legg denne over risen. Klem forsiktig langs sidene og på toppen slik at fisken og risen fester seg til kvarandre. 



Server sushibitane med soyasaus, wasabi og sylta ingefær.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar