Japansk sushikunst har erobra verda. Sushi er sunt, seremoni og ei
samlande form for etekultur. Sushi kan du etast tidlig og seint og gjer deg
glad og lett til sinns. Sushi kan du ete aleine åleine eller saman med vener
som sosial matkonsept. Sushi er lettvindt, spennande og ei kjekk syssel for
hobbykokkar eller ein overordna religion for meistarar.
Mange trur at sushi betyr rå fisk, men det betyr eigentleg marinert
ris. Til forskjell for langkorna middagsris, er sushiris rundkorna og
hemmeligheiten med sushi er at den er smakstilsett med ein lett syrlig
marinande av sukker, salt og riseddik.
Maki er den runde biten med sjømat og noko anna godt i kjernen, rulla i
ris med noritang rundt. Nigiri er den avlange risballen med eit stykke sjømat
på toppen. Nori er dei tynne arka av tørka og pressa tang som du brukar rundt
makirullane. Wasabi er den grøne kremen du serverer saman med sushi, og som du rører
ut i soyasausen eller legg ei knapt synleg mengd på sushibiten. Ver varsam,
wasabi er sterkare enn det meste du har smakt før!
Ein sushi-elskar skal ikkje bite eller dele sushien i to, ein bit er
ein munnfull. Dersom ein ikkje handterer etepinnar, vask hendene og et med
fingrane. Kniv og gaffel er rett og slett feil. Ein perfekt sushibit skal ha
fin balanse mellom syre, sødme og aroma. Stryk derfor kun eit syltynt lag med
wasabi på biten og dypp berre ein sjettedel av biten i soyasaus. Sylta ingefær
serverast ofte saman med sushi, fordi den reinsar munnen mellom kvar sushibit.
Dermed blir kvar sushibit mest mulig smakfull. Heimelaga sushi er så godt fordi
risen er fersk, saftig også har du laga meisterstykket sjølv!
Sushi gjer deg glad og lett til sinns! Foto: Norges sjømatråd, Astrid Hals. |
Ingrediensar
til 4 personar (10 – 16 bitar per person)
8 dl sushiris
1 ½ ss sukker
1 ts salt
½ dl riseddik
1 ½ ss sukker
1 ts salt
½ dl riseddik
Maki sushi
150 g reinska reker
½ agurk
½ mango
5 ark noritang
½ agurk
½ mango
5 ark noritang
Nigiri sushi
200 g laksefilet, utan skinn og bein
wasabi
wasabi
Tilbehør
soyasaus
sylta ingefær
sylta ingefær
wasabi
bambusmatte
Framgangsmåte
- Kok ris slik framgangsmåten i oppskrifta sushiris forklarar, eller følg anvisning på pakken.
- Kle ei steikeplate med plastfolie, legg risen til avkjøling på plata med eit fuktig kjøkkenhandkle over medan du avkjøl risen.
- Rør sukker og salt i riseddik til alt er oppløyst.
- Ha eddikblandingen over risen når den er avkjølt og vend forsiktig inn. Risen må ikkje bli for fuktig, prøv deg derfor fram med litt om gongen.
- Reinsk rekene og agurk og mango kuttast i strimler på ca. 1 cm i tjukkelse.
- Klipp vekk ein fjerdedel på langsida av kvart noriark.
- Bland vatn med litt riseddik, og fukt hendene lett slik at risen ikkje klebar.
- Legg eit noriark med den ruglete sida opp på bambusmatta, og fordel eit tynt lag ris utover arket. Unngå å legge ris langs den øverste kanten av noriarket, ca. 3 cm.
- Fordel reker, agurk og mango langs den nederste kanten av arket.
- Rull makirullen nesten heilt saman ved hjelp av bambusmatta. Fukt så den øverste kanten med litt vatn og rull heilt over.
- Skjer kvar rull i to, og så videre i to og to til du har fått åtte bitar.
- Skjer først eit jamt stykke av laksefileten, på skrå slik om ein skjer opp røykelaks. Skivene skal vere ca. 2-3 mm tjukke.
- Bland vatn med litt riseddik, og fukt hendene lett så risen ikkje klebar.
- Ta ca. 1 ss sushiris og form forsiktig med ei hand til en avlang bit forma som eit riskorn.
- Stryk litt wasabi under ei skive laks og legg denne over risen. Klem forsiktig langs sidene og på toppen slik at fisken og risen fester seg til kvarandre.
Server sushibitane med soyasaus,
wasabi og sylta ingefær.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar