Sei er ein fisk i torskefamilien
og er ein av våre viktigaste matfiskar. Sei kan bli opptil 120 cm og vege over
20 kg. Langs kysten vår vert ofte sei referert til på grunn av størrelse, på vestlandet
kallast småsei for mort og mellomstor sei for pale. Lenger nordover seier ein småsei,
stabbsei og storsei for å referere til størrelsen.
Sei er eit heilnorsk naturprodukt og dersom du ikkje har ein hobbyfiksar
i familien som dreg garn på sjøen, kan ein kjøpe fersk seifiltet i
ferskvaredisken eller fosen seifilet frå frysedisken på butikken. Seifilet er perlegrå i fiskekjøtet i
motsetnad til den kvitare torskefileten, men ved varmebehandling vert
fiskekjøtet lyst og delikat. Sei har meir tydligare smak enn torsk og har derfor
meir karakteristisk smak enn andre kvite fiskar.
Har du enda ikkje oppdaga den fantastiske seien? Sei har god smak som
alle i familien likar, den er tilgjengeleg heile året og billig å kjøpe. I denne
helga si oppskrift finn du alle dei beste smakane i ei og same form, sei, reker
og grønsaker omnsbakt i ein skaldyrsaus
- kan det blir betre?
SMAKFULL SEI: Sei i form med reker. Foto: Norges Sjømatråd, Synøve Dreyer. |
Ingrediensar til 4 porsjonar
600 g seifilet, utan skinn og bein
500 g
reker, med skall
1 stk
gulrot
1 stk sjalottlauk
1 ss smør
1 ss tomatpuré
1 dl vatn
1 ss
sitronsaft
2 dl kremfløyte
3 stilkar timian,
frisk
salt og
pepar
Framgangsmåte
- Set steikeomen på 200 °C.
- Skjer seien i porsjonsstykke og reinsk rekene. Ta vare på
rekeskala.
- Legg seistykka i ei smurt, eldfast form.
- Skjer gulrot og sjalottlauk i små terningar, og fres det i smør
til lauken er blank.
- Rør inn rekeskal og tomatpuré, og la det frese eit par minutt.
- Slå på vatn og sitronsaft, og la det koke inn til veska er
halvert.
- Tilsett kremfløyte, timianstilkar og la sausen småkoke under lok i
15-20 minutt.
- Sil sausen og klem ut så mykje veske av rekeskala som mogleg.
- Smak til med salt og pepar.
- Slå sausen over seien, dekk til med aluminiumsfolie og bak i steikeomnen
i ca. 15 minutt.
- Ta ut forma og ha i rekene dei siste minuttet av steiketida.
Tilbehøret kan varierast i det uendelege, men det
smakar godt saman med blanda salat og flatbrød. Du kan også ha fullkornsris
eller byggris til, som er eit sunt og godt alternativ.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar