Aure eller salmon trutta (lat.) er ein fisk i
laksefamilien og kan variere i storleik, form og levestad. Aurekjøtet er enten
kvitt eller rosa. Namn som røyr, innsjøaure, bekkeaure, fjellaure og sjøaure er
vanleg, men på ekte sunnmørsk er krede namnet på ein liten aure.
Krede er ein av dei mest populære fiskane blant
sportsfiskarar og fisket foregår helst med garn, oter eller stang. Det finnast
mange lokale fiskevatn med mykje fisk. Dersom du vil fange krede sjølv, så gjer
deg kjent reglane for fiske enten det er fiskekort eller løyve frå
fiskerettshavaren som gjeld. Krede finnast også i ferskvare- eller frysedisken.
Krede har vore viktig for både norsk matkultur og
friluftsliv gjennom fleire hundre år. Krede kan røykast, gravast, saltast,
kokast og grillast. Dagens oppskrift er langsteikt krede på svak varme med
frisk eplesaus. Dette er eit nydelig festmåltid med milde, friske og gode smakar. Plukk og bruk gjerne norske syrlege
eple frå hagen til sausen, det gjer susen!
SUNNMØRSK: Krede med eplesaus. Foto: Norges
Sjømatråd, Håkon Messel.
|
Ingrediensar til 4 porsjonar
4 reinska krede (aure)
4 ss pinjekjerner
salt
4 ss pinjekjerner
salt
Saus
1 ½ eple
2 sjalottlauk
4 dl kvitvin
1 dl kremfløyte
125 g smør, usalta
salt og pepar
2 sjalottlauk
4 dl kvitvin
1 dl kremfløyte
125 g smør, usalta
salt og pepar
Tilbehør
200 g sukkererter
potet
potet
Framgangsmåte
· Reinsk kreda slik: Ta ut innmaten, skjer av
hovudet og sporen og skrap skinnet med butt kniv. Skyl godt av i rennande kaldt
vatn. Del kreda i to langs ryggbeinet og ta ut ryggbeinet på begge halvdelane,
men behald gjerne skinnet på filetane. Tørk filetane godt i kjøkenpapir.
·
Dryss litt salt på fileten og steik den eine sida
på svak varme over lang tid, ca. 20 minutt, slik at overflata karamellisera
seg.
·
Rist pinjekjernane på tørr steikepanne.
·
Skrell og skjer eple i terningar, og finhakk
sjalottlauk.
·
Ha sjalottlauk og kvitvin i ein kasserolle og kok
til konsistensen er som sirup.
·
Tilsett kremfløyte, kok opp og ha i nokre av
epleterningane.
·
Rør inn smør,
litt om gongen, til passe konsistens.
·
Sil sausen og smak den til med salt og pepar.
·
Tilsett resten av epleterningane i sausen ved
servering.
Server nysteikte kredefiletar med pinjekjerner og
nykverna pepar dryssa over, og med eplesaus, kokte sukkererter og poteter ved
sidan av. Pynt med bladpersille.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar