tirsdag 6. februar 2018

Par i hjerter med gratinerte blåskjell

Kalde og klare norske fjordar legg til rette for at blåskjell er på sitt mest frodige og delikate no om vinteren. Det er like vanleg med peiskos som ramme for blåskjell som soloppvarma svaberg, og blåskjell er rett og slett vintermat med ein smak av sommar.

Blåskjell er enkelt og raskt å lage. Kjøp levande blåskjell i ferskvaredisken og oppbevar dei i open pose i kjøleskap, dersom du ikkje skal bruke dei med ein gong. Kontroller alle skjella ved å kakke eitt og eitt i kjøkkenbenkplata. Alle skjella skal lukke seg etter kakkinga. Knuste skjell og skjell som ikkje lukkar seg etter kakking skal kastast. Skrubb også vekk eventuelle trådar utanpå skjella.

Ein bør berekne ½ til 1 kg blåskjell per porsjon, men til denne forretten med gratinerte blåskjell er det nok med 250 g til kvar person. Å gratinere betyr å utsetje ein matrett for sterk varme i steikomn, slik at den får ei gylden skorpe. Helst brukar ein berre overvarme eller grill. På bildet er det brukt to ildfaste hjerteformer og både  lukta og synet av sjømatretten er «til å få vatn i munnen» av!

BLÅSKJELL: Par i hjerter med gratinerte blåskjell. Norges Sjømatråd, Bent Raanes Sørensen.



Ingrediensar til 4 porsjonar

1 kg ferske blåskjell
1 fedd kvitlauk
1 sjalottlauk
1 ss olje
1/2 dl kvitvin
1/2 dl vatn

Kryddersmør:

100 g romtemperert meierismør
2 ss soltørka tomat
1 ts dijonsennep
1 ts paprikapulver
2 ss riven parmesan
1 fedd kvitlauk
1 eggeplomme
salt
cayennepepar

1 lime
fersk timian

Framgangsmåte

Lag smøret først. Kjør alle ingrediensane saman i ei matmølle til ein jamn masse. Smak til med salt og cayennepepar.

Finhakk kvitlauk og sjalottlauk og fres blankt i olje i ein kasserolle. Ha på kvitvin, vatn og kontrollerte og vaska blåskjell. Damp under lok 3-4 minutt til skjella opner seg. Ta av det tomme skalet på kvart blåskjell, og fordel blåskjellene med innmat i ein ildfast form og fordel smøret over.

Steik på 220 grader i ca. 5-6 minutt. Serves gjerne med ein liten salat ved sida av.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar