Smørbrødkake eller silltårta er ein klassisk svensk
spesialitet. Sill betyr sild og tårte betyr kake på svensk. Det er altså ei rund
smørbrødkake, som kan delast opp i bitar og delast med mange. Det fine med
kaker er at dei et vi for i feire noko, nokon eller kun for å forgylle
tilværelsen.
Svenskane elskar sine smørbrødkaker og gjerne med sild i.
Dei serverer dei gjerne på sin nasjonaldag, til svensk midtsommarfest, til jul
eller på påskebuffet. Når ein søker på nettet kan ein finne mange spennande oppskrifter
som: Somrig & enkel matjetårta, Silltårta til jul og Underbara Claras
silltårta.
Saltsuget vert stetta med silltårte og det er mettande med
finsk rugbrød i botnen. Silltårte er enkel å lage, og både botnen og fyllet kan
ein lage dagen før. På påskebordet eller til påskefrukost smaker silltårte godt
og ser fint og påskegul ut. Du vil også kunne imponere dine påskegjestar med
denne lekkerbisken på bordet, ha ei riktig god påske!
SVENSK: Silltårta er imponerande på påskebordet eller til påskefrukost. Foto: Norges sjømatråd, Marianne Aronsen. |
Ingrediensar til 4 porsjonar
400 g
kryddersildfilet
8 stk egg
350 g
rugbrød
1/3 ts karve
125 g smør
½ stk raudlauk
1 frisk
kvist dill
bakepapir
24-26 cm springform
Fyll
200 g
kremost, naturell
3 dl
lettrømme
½ ts sukker
1 ts kvitvinseddik
1 ts sennep
1 dl frisk
dill
1 dl frisk
graslauk
½ ts salt
3 stk
gelatinplate
pepar
FRAMGANGSMÅTE
Smak på
sildefiletene og legg dei i vatn eller mjølk eit par timer dersom dei er for
salte. Kok egg i 10 minutt og avkjøl i kaldt vatn. Skjer skorpene av rugbrødet
og kjør i ei matmølle til alt er finmost. Tilsett knust karve og mjukt smør, og
bland saman til ein fast deig. Ha bakepapir i botnen av ei springform og smør
kantane. Trykk deiga saman til ein fast botn i forma.
Fyll
Rør saman
kremost og lettrømme til ein jamn masse, og tilsett sukker, kvitvinseddik og
sennep.
Vend inn
hakka dill og graslauk, og smak til med salt og pepar. Skjer halvparten av sild
og egg i biter, og vend dei inn i røra. Ha gelatinplater i kaldt vatn i 5
minutt og klem ut vatnet når dei er mjuke.
Løys opp
gelatinen i eit par spiseskjeier kokande vatn og avkjøl. Vend ei spiseskjei av
fyllet inn i gelatinen, og vend
gelatinblandinga inn i resten av fyllet med ein slikkepott. Slå fyllet jamt
over brødbotnen i forma, dekk til og set kaldt til fyllet begynner å stivne,
minimum 3 timar. Skjer resten av sild i bitar, egg i skiver og raudlauk i tynne
båtar, og fordel over silltårtan rett før servering. Server med dill på toppen.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar