onsdag 16. mai 2018

Eit snev av luksus med kongekrabbe


Kongekrabbe eller kamtsjatkakrabbe, også kjent som russerkrabbe er ein krabbeart som tilhøyrer gruppa trollkreps. Kongekrabben er diger, har raudt skal og dei største kan verte opptil 10 kg tunge og med utstrakte klør kan dei måle 2 meter på tvers. Det var russiske forskarar som sette ut kongekrabben i Murmanskfjorden for ca. 50 år sidan for å etablere ein ny fiskeressurs. Arten er uønskt i norsk farvatn fordi den ikkje finnast naturleg, men likevel har kongekrabben blitt svært viktig for krabbefiskarar i nordpå.

Kongekrabbe vert også fiska kommersielt i Canada, Alaska, Russland og Japan og er høgt verdsatt mat. Krabbekjøtet er fast og svært lett å få ut av dei store klørne ved å knekke ledda og klippe opp skalet med vanleg saks. Smaken på kongekrabbe er litt søtare enn hummar med litt meir intens skaldyrsmak, den smakar rett og slett himmelsk!

Å servere kongekrabbe gir eit snev av luksus og ein treng ikkje mykje tilbehør for at det skal vere godt. Denne retten kan serverast både som forrett og hovudrett og saman med vårens knallgrøne ferske asparges og heimelaga sitonhollandaise er dette ein lekker, smakfull og nesten royal rett av havets monark. God pridehelg!


KONGEKRABBE: Eit snev av luksus med havets monark på bordet. Foto: Norges Sjømatråd, Marianne Aronsen.


Ingrediensar til 4 porsjonar

3 stk kokte kongekrabbebein
12 stk asparges

Hollandaise
3 stk eggeplomme
2 ss sitronsaft
150 g smør
salt og pepar

Tilbehør
loff
lime

Framgangsmåte
Klipp opp skalet på krabbebeina med saks og ta ut kjøttet i så store delar som mogleg. Brekk av den lyse, nedste delen av aspargesstilkane og skrell den nedste delen litt. Kok asparges i lettsalta vatn med ei liten klype sukker, i ca. 2 minutt. Avkjøl aspargesen med ein gong i iskald vatn, då stoppar ein kokeprosessen og ein unngår at grønsaken vert overkokt og slapp.
Hollandaise
Smelt smør og rør saman eggeplomme og sitronsaft. Set bollen med eggeplomme over et kar med varmt vann. Rør til det tjuknar. Visp inn smør litt om gongen til ein fyldig saus. Smak til med salt og pepar og hald sausen forsiktig varm.
Server kongekrabbe med asparges, sitronhollandaise, loff og limebåtar. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar