Norske påsketradisjonar er mange og dei kan handle om den kyrkjelege påskebodskapen, men også appelsinar, egg, lam, skitur, påskeharen eller påskekrim. Men kvifor er et vi egg, kvifor er påskefargen gul, og legg påskeharen verkeleg egg?
I dag har vi hønsehus med tilleggsbelysning,
men tidlegare la ikkje hønene egg i den mørke årstida. Først når dagane
blei lengre og sola dukka fram igjen etter vinterdvalen, vakna høna og sette i
gang med å verpe igjen. Dette var ofte
samanfallande med påskehøgtida, og påska blei derfor også ein «eggefest».
Egg har stor symbolverdi som nytt
liv, men også symbol på oppstandelsen. Det er mange tradisjonar som er knytt
til egg, for vi både et og pyntar med malte egg og gir påskeegg som gåve. Høgtidene
fekk faste fargar etter krigen, jula blei raud, advent lilla og påska gul. Det
er nærliggande å tenke at vi finn gult i mykje om våren som sola, egg, kyllingar
og appelsinar.
Påskeharen er originalt ein tysk
tradisjon frå 1700-talet, men denne skikken kom til Norge først på 1990-talet. Før
trudde ein at haren formeira seg ved å legge egg, no veit vi betre men dette er
altså årsaka til eggejakt etter påskeharen!
Påska er tid for familie, samvær og å
dele gode måltid ilag som god påskefrukost, litt ekstra godt i turmatpakken og
gode påskemiddagar. Ha ei god påske!
![]() |
RØYKT LAKS: Påskestemning med egg, avokado og røykt laks. Foto: Studio Dreyer+Hensley, Norges sjømatråd.
Ingrediensar (4 porsjonar)
200 g røkt laks
4 grovbrødskiver
2 avokado
2 kokte egg
100g kremost, naturell
crispisalat
1/2 sitron - zest og saft
2 ss frisk grasløk
salt og pepar
Framgangsmåte
Rør saman kremost, sitronzest
og-saft og finhakka grasløk. Smak til med salt og pepar.
Del avokado i skive, og egga i båtar.
Smør kremen på landbrødet. Dandér med crispisalat, avokadoskive, røyka laks, og
eggebåtar, og topp gjerne med ei sitronskive og grasløk.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar