fredag 19. juni 2020

Det vert fest med smørsteikte kamskjell i sweet chilisaus


Gul- eller raudbrune kamskjell er eit av naturens vakraste smykke, der skjellet har ei vifteliknande form med 15-17 ribbar. Fangstmetoden her i Norge er dykking, og kvart kamskjell vert handplukka etter størrelse. Den største utbreiinga av kamskjell i norsk farvatn er i Trøndelag og Nordland og dei kan haustast gjennom heile året.

Norske fiskarar kunne tidligare gjerne omtale kamskjell, o-skjell, blåskjell og kråkebollar som «agn», men no er denne sjømaten opphøga til gastronomi i det nordiske kjøkkenet. Norsk tradisjonsmat er meir populært enn nokon gong.

Kamskjell er ein har ein stor kvit og fast muskel som luktar friskt av sjø og hav. Skjell har kort haldbarheit og om dei ikkje skal brukast rask, bør dei reinskast og frysast med ein gong. Kamskjell eignar seg godt til forrett eller som ein lun smårett gjerne servert i skjellet. Kamskjell er ei norsk delikatesse og nyt den gjerne med sweet chilisaus. God pinse!


KAMSKJELL: Det vert fest med smørsteikte kamskjell og sweet chilisaus. Foto: Marianne Aaronsen, Norges Sjømatråd.


Ingrediensar til 4 personar

4 stk kamskjell
½ stilk vårlauk

Smørsaus
½  sitron
4 ss smør
4 ss sweet chilisaus
limesaft
salt

Framgangsmåte

Set steikeomnen på 250 °C. Bruker du ferske kamskjell starter du med å opne og reinske skjella.
Reinsk, vask og tørk skjella, og legg ein kamskjellmuskel i kvart skjell. Finhakk vårlauk.

Sitronsmør
Press safta av sitronen. Gi det eit oppkok og tilsett halvparten av smøret. Avkjøl og rør kraftig saman med resten av smøret, og smak til med salt. Ha vårlauk, sitronsmør, sweet chilisaus og litt limesaft i kamskjella, og dryss med salt.

Steik midt i steikeomnen til smøret boblar, ca. 1 minutt. Kamskjellene kan godt ha ei litt rå kjerne.
Server kamskjell umiddelbart etter tillaging.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar