fredag 30. april 2021

Mac and fish, nydelig fiskegrateng med makaroni

Tenk på det, at ein gong var makaroni supermoderne i Norge. Den tida vi fekk framand innflytelse på matvarene våre kan siktast tilbake til 1900 talet, og i legendariske Henriette Schønberg Erken si kokebok frå 1936 finnas middagsrettar, supper og dessertar med mange utanlandske namn.

Middagsrettane var ofte oppkalla etter historiske personar som Chateaubriand, biff à la Mirabeau og suppe à la Bismarch, men også meir heimlege namn er å finne som kaka Mor Monsen. Frå det engelske kjøkenet fekk vi oksehalesuppe, plumpudding og roastbeef og Italia bidrog med italiensk salat, risotto og nydelege makaroni.

Nye matvarer og matlagingsmetodar driv matkulturen vår vidare. Makaronien har blitt fast ingrediens i mange norske rettar, og har no fast plass når vi skal lage fiskegrateng.  Å lage heimelaga fiskegrateng er ein god måte å nytte fiskerestar på og med makaroni i, altså «Mac and fish» er retten uimotståeleg for både store og små!

FISKEGRATENG: Mac and fish, nydelig fiskegrateng med makaroni. Foto: Marianne Aaronsen, Norges Sjømatråd.


Ingrediensar

400 g torskefilet

400 g makaroni

1 ss dijonsennep

2 ss kveitemjøl

2 dl mjølk

4 ss smør

1 fennikel

3 dl frosne erter

5 dl grønkål

200 g bacon i terningar

frisk basilikum

frisk persille

1 sitron

olivenolje

muskat

salt

pepar

200 g cheddar

2 fedd kvitlauk

3 ss griljermjøl

 

Basilikum- og persillepesto

1 neve frisk basilikum

1 neve frisk persille

sitronsaft av 1 sitron

rive sitronskall

4 ss olivenolje

pepar

salt

 

Framgangsmåte

Forvarm omnen til 180 grader. Set makaronien til koking. Medan smeltar du smør og tilset kveitemjøl som du rører dette til ei jamn røre, kan du spe på med mjølk medan du rører til konsistensen har blitt krema. Bland inn sennep, muskat, ost, salt og pepar.

Kok opp ein kjele med vatn og litt salt. Set til side, legg i fisken, og la den trekke i 10 minutt.

Ta fisken ut av vatnet, og la alt vatnet tørke av. Steik baconbitar i ei steikepanne med litt olje. Legg deretter bitane i ein bolle. Steik finskåret fennikel og grønkål lett i litt olje og kvitlauk i ca. 1-2 minutt.

Bland makaronien med sausen, og vend inn torskebitar, grøntblandinga og bacon. Topp med griljermel/panko, og bak den i omnen i ca. 20 minutt.

I mellomtida lagar du pesto. Bland alle ingrediensane i ein bolle, og mos dem med stavmiksaren.

Smak til med salt og pepar. Server Mac & Fish med godt brød og pesto.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar