tirsdag 13. desember 2022

Hyllingssong til lutefisken

Lutefisk er ein akta og elska rett, og for oss som minnast tidlegare utanrikskorrespondent i NRK og sjefredaktør i Dagbladet Jan Otto Johansen (1934-2018), var han ikkje minst kjent som lutefiskens førsteelskar. Han ga i 1997 ut boka «Lutefisk - tradisjon, tilbereding og tilbehør» og i epilogen fann eg denne vakre hyllingssongen, som berre må delast:


O lutefisk, vi bøyer oss

For kongen iblant og spiser.

Den skjelv av mykt belutret liv

fortjener alle priser.

Hvert år vi venter like spent

med vann i munn og håpet tent.

O lutefisk, din frelste flokk

ærbødighet deg viser.

 

O lutefisk, sublime sol

hvor finnes vel din mage?

Vi lader Wien sin wurst i fred

og Rom sin pizza bage.

Må svensken ha sin sure sild

og dansken spise hvad han vil.

Med deg servert på vårt bord

Vi intet andet smage.

 

O lutefisk, celestial

celebritet, deslige.

Om duft av deg til himlen når,

misundes jorderige.

I bad av gyldens baconfedt

tilsamman med en hvit potet.

Du fryder oss så himmelsk at

all jordisk lyst må vige.

(Tekst: Oscar Kvåle, Mel: O`Tannenbaum)


LUTEFISK: Lutefisk med kvit saus til jul. Foto: Aina Hole, Norges sjømatråd.

Ingrediensar (4 pers)

2 kg lutefisk

2 ss salt

4 skiver bacon

 

Kvit saus

3 ss smør

3 ss kveitemjøl

4 dl mjølk

½ ts salt

8 stk heil pepar

3 stk heil allehånde

4 stk nellikspiker

1 ss smør

1 dl fiskekraft

 

Ertestuing

1 stk sjalottløk

400 g frosne erter

 

Server med

potet

sennep

 

Framgangsmåte

Set steikeomnen på 200 °C. Del opp lutefisken i serveringsstykke og legg dei i ei langpanne med skinnsida ned. Drys over salt og dekk langpanna med aluminiumsfolie. Steik lutefiskstykka i steikeomnen i ca. 30 minutt. Steik bacon i ei tørr panne.

Kvit saus

Smelt smør og rør inn kveitemjølet. Spe på litt og litt mjølk, og tilsett salt, heil svart pepar, allehånde og nellikspiker. La sausen koke i ca. 5 minutt. Sil sausen, og tilsett smør og fiskekraft til sausen får ein fin konsistens.

Erter

Surr finhakka sjalottløk i smør og tilsett erter. La ertene surre i ca. 2 minutt slik at dei blir gjennomvarme.

Server lutefisk med steikt bacon, kvit saus, erter, kokt potet og sennep.

Tips:

Dersom du vil ha fast lutefisk, dryss salt over og la lutefisken stå kjølig eit par timer. Slå av vatnet som trekkast ut og skyl deretter lutefisken i kaldt vatn.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar