tirsdag 10. oktober 2023

Møt hausten med grilla laks og blåbærmarinert byggris

Plask, plask - det regnar ute og hausten har kome med sine gyldne fargar og sterke stormar. Tida er også komen for meir innekos med fyr i omnen og god mat i grytene. Det er lov å kroe seg mett og god på sofaen etter middag for å kvile seg litt og nyte årstida.

Av og til er det tilbehøyret som får ein rett til å skine, og akkurat slik er det med blåbærmarinert byggris. Byggris har vorte svært populært dei siste åra som er sunnare erstatning for ris eller pasta.

Ein seier at byggris er bra for både kloden og kroppen. Bygg har faktisk lavast karbonavtrykk mellom korntypane og er kortreist mat i Norge. Helsemessig har bygg høgt innhald av betaglukanar som kan redusere kolesterolinnhaldet i blodet, stabilisere blodsukkeret og forbetre tarmfunksjonen.

Denne retten er vinn-vinn på alle plan, og på kjøpet både ser den god ut og smakar godt!

LAKS: Møt hausten med grilla laks og blåbærmarinert byggris. Foto: Marianne Aaronsen, Norges sjømatråd

600 g laksefilet

salt og pepar

olje

grillfolie

 

Byggris

1/2 dl byggris

2 dl blåbær

1 vårløk

2 ss bringebæreddik

1 dl olivenolje

salt og pepar


Dressing

1 dl frisk kruspersille

1 dl crème fraîche

½ ts bringebæreddik

sukker


Server med

200 g blanda salat


Framgangsmåte

Skjer laksen i porsjonsstykke og dryss med salt og pepar. Legg laksen på eit stykke smurt grillfolie og grill den i ca. 2 minutt på kvar side.

Byggris

Kok byggris etter oppskrifta på pakken og avkjøl den. Knus halvparten av blåbæra og finhakk vårløk. Bland knuste blåbær og bringebæreddik i ein bolle og pisk inn olivenoljen litt om gangen. Tilsett byggris, heile blåbær og vårløk, og smak til med salt og pepar.

Dressing

Finhakk persille og rør saman med crème fraîche og bringebæreddik. Smak til med litt sukker om nødvendig.

Server grilla laks med byggris, dressing og frisk salat ved sidan av.

Tips: Byggris kan fint bytast ut med middagsbygg. Om du ikkje har friske blåbær kan du bruke fryste.

 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar