onsdag 21. november 2018

Vitaminpåfyll med Sashimi ala Mathias!


I dag vil eg skrive om vitamin D. Sola er vår viktigaste kjelde til vitamin D og av matvarer av betydning som gir vitamin D vil eg nevne feit fisk (t.d. sild, makrell, ål, laks) og fiskelever. I Norge har vi nokre plantemargarinar og meieriprodukt som er berika med vitamin D, men desse produkta utgjer ikkje heile dagsbehovet.

Dei nasjonale kosthaldsråda har kun ei anbefaling når det gjeld kosttilskot og det er å bruke tran som inneheld vitamin D kvar dag. Tran i flytande form er for enkelte heilt greitt, medan andre kjenner ubehag med smaken. Trankapslar derimot kan ei svelge heile til eit glas vatn og all ubehag er borte. Dersom du ikkje et feit fisk og fiskelever mange gongar per veke eller er jamt i «syden» vinterstid, er det ingenting å lure på - begynn med tran i dag!

Vitamin D gir deg saman med kalsium (mjølk, yoghurt, kvitost, grønsaker) sterkt skjelett og tenner. Andre gevinstar er betre immunforsvar og normal muskelfunksjon. Tenk over kor lett ein kan få slike flotte gevinstar! Denne helgas fiskerett var vinnar av Kokkesprell 2017 og er ei frisk og god oppskrift utvikla av elevar ved Sverresborg skule. Sashimi kan ein bruke som eigen rett eller til forrett. Retten har ei god D-vitamindose, så her kombinerer ein altså matglede med vitamiar. Ha ei sunn vinter med tran!


SASHIMI: Vitaminpåfyll med Sashimi ala Mathias. Foto: Norges Sjømatråd, Marianne Aaronsen.

 
INGREDIENSAR til 4 porsjonar:

400 g laksefilet
1 ts pepar
1 ts cayennepepar
1 ts chilipulver
1 ss olje

Ponzusaus
½ dl soyasaus
½ dl limesaft
2 ss riseddik
1 raud chili
3 fedd kvitlauk
2 ss frisk koriander
1 ½ ss sukker

Eple- og feldsalat
½ pose feld- og babyleaf salatmix
¼ potte frisk koriander
1 grønt eple
2 ss kaldpressa olivenolje

FRAMGANGSMÅTE

Bland krydder og dryss dette på yttersiden av laksefileten. Ha olje i ei steikepanne og varm godt opp. Steik laksefileten raskt i ca. eitt minutt på ei side. Ta fisken ut av panna.

Ponzusaus
Bland soyasaus, safta av ein halv lime og riseddik i ei skål. Finhakk chili, kvitlauk og koriander. Bland alt saman i skåla og smak til med sukker. Rør godt rundt, og sett sausen til side.

Eple- og feldsalat
Grovhakk salat og koriander. Skjær eple i båter. Bland i skål og slå olivenolje over.

Server straks.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar