søndag 23. desember 2018

Gledelig jul med kveite på menyen


Kveite til jul er tradisjonsmat langs heile kysten, men den er nok mest vanleg nord i landet. Vil du lage eit festmåltid i jula med denne delikate råvara må ein ha tipptopp tilbehør. Omnsbakt kveite med eplesmørsaus og byggrisotto er verdig tilbehør til ein slik flott fisk.


Når ei steiker kveite er det viktig å bruke lav temperatur ved varmebehandling, og gjerne steiketermometer for å kontrollere kjernetemperaturen. Kjernetemperaturen må ikkje vere høgare enn 50 grader, då blir kveita tørr.

Saftig kveite passer svært godt saman med litt syrlige sausar fordi den er så feit og fin. Det populært å bruke smørsausar til kveite og i dagens oppskrift er det både eplejus og små epleterningar. Raudfargen på epla gjer retten ekstra «julete» og som alternativ til poteter har denne retten saftig byggrisotto. Eit festmåltid i jula med gode norske råvarer, god jul!


KVEITE:  Omnsbakt kveite med eplesmørsaus og byggrisotto. Foto: Norges Sjømatråd, Marianne Aaronsen.


 
INGREDIENSAR:

800 g kveitefilet, med skinn
2 ss olivenolje
2 fedd kvitlauk
2 stilk frisk timian
salt og pepar

Eplesmørsaus
1 stk sjalottlauk
1 fedd kvitlauk
2 dl eplejuice
3 dl kremfløyte
30 g smør
1 ts sitronsaft
½ raudt eple
salt og pepar

Byggrisotto
4 pors byggris
2 dl kyllingbuljong
1 ss smør
2 ss parmesan
2 ss frisk persille

Gulrotpuré
3 stk gulrot
2 ss kremfløyte
1 ss smør
salt og pepar

Framgangsmåte
Sett steikeomnen på 150 °C. Skrap skinnet på kveita, skyl og tørk med tørkepapir. Skjer kveita i serveringsstykke og legg stykka i ei smurt eldfast form med skinnet ned. Pensle med olje og dryss på grovhakket kvitlauk, timian, salt og pepar. Bak kveita midt i steikeomnen til den er knapt gjennomkokt, ca. 20 minutt. Om du bruker termometer skal kjernetemperaturen være 50 °C.

Byggrisotto
Kok byggris i kyllingbuljong i ca. 15 minutt. Rør inn smør og parmesan, smak til med salt og pepar, og rør inn hakka persille like før servering.

Eplesmørsaus
Kok finhakket sjalottlauk og kvitlauk i eplejuice til lauken er godt mør. Slå på fløyte og kok sausen til den tjuknar. Ta kasserollen av omnen og visp inn kaldt smør i små porsjonar. Smak sausen til med sitronsaft, salt og pepar. Hald sausen forsiktig varm. Rør inn epleterningar like før servering.

Gulrotpuré
Skjer gulrot i tynne skiver og kok dei møre i usalta vatn. Slå av kokevatnet og mos gulrøtene.
Rør inn smør og kremfløyte, og smak til med salt og pepar. Server kveita med byggrisotto, eplesmørsaus og gulrotpuré.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar