Å ha eit nyttårsforsett er å ha eit uttrykt ønske
eller plan for det nye året. Det kan vere å begynne med nokon nytt, slutte å
gjere noko, kutte uvanar, etablere nye vanar, for å gi seg sjølv ein betre
livskvalitet. Mellom populære nyttårsforsett er å ete sunnare, og kanskje å innføre
meir fisk i kvardagsmaten?
Dei offisielle kosthaldsråda frå Helsedirektoratet
kan vere med å gi retning til eit sunnare kosthald. Når det gjeld fisk er rådet
fortsatt å ete fisk til middag 2-3 gongar per veke i tillegg til å bruke fisk
til pålegg. Rådet tilsvarar totalt 300-450 gram rein fisk per veke og minst 200
gram bør være feit fisk som laks, aure, makrell eller sild. Seks påleggsporsjoner
med fisk tilsvarar omtrent ein middagsporsjon.
Til jul fikk eg ny foodprosessor og denne maskina
er den beste motivasjon for å lage fiskefarse i ein fei. Bruk helst fersk fisk
og pass på at alle ingrediensane er kalde. Kjør fisken med salt først til
farsen blir seig og fast, spe deretter med mjølka. Ein kan også bruke frosen
fisk, men då må ein ta med tinevatnet frå fisken, der ligg alle bindestoffa. Å
lage sunn mat frå botnen av gir matglede og god meisting - det er eit av mine
nyttårsforsett! Godt nytt år!
SEIKARBONADER: Heimelaga
seikarbonader er god kvardagsmiddag. Foto: Norges sjømatråd, Marianne Aaronsen.
INGREDIENSAR
(4 porsj):
600 g seifilet, utan skinn og bein
1 ts salt
1 ss potetmjøl
1 ss graslauk
½ ts pepar
1 dl mjølk
smør
Gulrotstuing
2
stk gulrot
100
g sukkererter
2
dl vatn
½
ts salt
1
ss kveitemjøl
1
dl matfløyte
Tilbehør
Poteter
Framgangsmåte
Skjer sei i strimlar og køyr i ein foodprosessor
saman med saltet. Rør inn potetmjøl, finhakka graslauk og pepar, og spe med
mjølk litt om gangen til ei fast farse. Form store karbonadar og steik dei i
smør på middels varme til dei er brune og gjennomsteikte, ca. 3 minutt på kvar
side.
Gulrotstuing
Skjer gulrot i små terninger og strimle
sukkererter. Kok grønsakene møre i lettsalta vatn.
Sil av kokevatnet, men ta vare på det. Kok opp
grønnsaksvatnet. Pisk sammen kveitemjøl og matfløyte, og pisk det inn i
grønnsaksvatnet. La sausen småkoke i 4-5 minutt. Tilsett grønsaker og la dei
bli skikkelig varme.
Server seikarbonader med gulrotstuinga og potet
ved siden av. Pynt med graslauk dryssa over.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar