mandag 5. august 2019

Makrellescabeche, ein smak av sommar og middelhav.


Escabeche er namnet på ei rekke rettar i Middelhavsregionen som er marinert i ei sur blanding, oftast eddik. Helgas sommarrett er makrellescabeche, der fisken først er steikt og deretter marinert. I internasjonale versjonar, er escabeche vanlegvis kokt eller steikt mat som deretter vert servert kald etter marinering i kjøleskap over natta eller lenger.

Den hurtigsvømmande makrellen med sine vakre tigerstriper lang ryggen er ein god og sunn matfisk. Makrellen er rik på gode protein, marine omega 3 feittsyrer, vitamin B 12, vitamin D og jod, så den inneheld alt som er bra for kroppen!

Makrellen er på djupt vatn gjennom vinteren utanfor Sørvest – Norge og når sommaren kjem trekk den opp frå djupet. Dette er altså ei sesongvare vi bør nyte. Piren, den unge og vesle makrellen ein får om sommaren er nydeleg å steike på panne og svært god med marinering. Lyse sommarnetter med lukt av sjø og makrell på tallerkenen, er verkeleg ein smak av sommar!


SOMMAR: Makrellescabeche, ein smak av sommar og middelhav. Foto: Astrid Hals, Norges sjømatråd. 


Ingrediensar (4 pers)
6 makrellfilet
3 ss sammalt kveitemjøl
2 ts salt
½ ts pepar
olje

Marinade
1 gulrot
1 raudlauk
2 fedd kvitlauk
2 kvister frisk timian
4 ss kvitvinseddik
1 dl vatn
1 laurbærblad
salt og pepar
olje

Tilbehør
potet
salat

Framgangsmåte
Vend makrell i ei blanding av mjøl, salt og pepar. Steik filetane gylne i olje, ca. 2 minutt på kvar side.

Marinade
Reins og skjer gulrot, raudlauk og kvitlauk i tynne skiver, og hakk friske timianblad. Steik grønsakene og timian i olje til det begynner å bli brunt. Slå på kvitvinseddik og vann, tilsett laurbærblad, salt og pepar. La marinaden koke i et par minutt, og slå marinaden over fisken. Server makrellen med potet og salat ved siden av.

Tips: La makrellen få romptemeratur før steiking, då unngår ein at den krøllar seg i steikepanna.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar