Escabeche er namnet på ei rekke rettar i Middelhavsregionen
som er marinert i ei sur blanding, oftast eddik. Helgas sommarrett er
makrellescabeche, der fisken først er steikt og deretter marinert. I internasjonale
versjonar, er escabeche vanlegvis kokt eller steikt mat som deretter vert servert
kald etter marinering i kjøleskap over natta eller lenger.
Den hurtigsvømmande makrellen med sine
vakre tigerstriper lang ryggen er ein god og sunn matfisk. Makrellen er rik på
gode protein, marine omega 3 feittsyrer, vitamin B 12, vitamin D og jod, så den
inneheld alt som er bra for kroppen!
Makrellen er på djupt vatn gjennom
vinteren utanfor Sørvest – Norge og når sommaren kjem trekk den opp frå djupet.
Dette er altså ei sesongvare vi bør nyte. Piren, den unge og vesle makrellen
ein får om sommaren er nydeleg å steike på panne og svært god med marinering. Lyse
sommarnetter med lukt av sjø og makrell på tallerkenen, er verkeleg ein smak av
sommar!
SOMMAR: Makrellescabeche, ein smak av sommar og middelhav. Foto: Astrid
Hals, Norges sjømatråd.
Ingrediensar (4 pers)
6 makrellfilet
3 ss sammalt kveitemjøl
2 ts salt
½ ts pepar
olje
Marinade
1 gulrot
1 raudlauk
2 fedd kvitlauk
2 kvister frisk timian
4 ss kvitvinseddik
1 dl vatn
1 laurbærblad
salt og pepar
olje
Tilbehør
potet
salat
Framgangsmåte
Vend makrell i ei blanding av
mjøl, salt og pepar. Steik filetane gylne i olje, ca.
2 minutt på kvar side.
Marinade
Reins og skjer gulrot, raudlauk og kvitlauk i tynne
skiver, og hakk friske timianblad. Steik
grønsakene og timian i olje til det begynner å bli brunt. Slå på kvitvinseddik
og vann, tilsett laurbærblad, salt og pepar. La marinaden koke i et par minutt,
og slå marinaden over fisken. Server makrellen med potet og salat ved siden av.
Tips: La makrellen få
romptemeratur før steiking, då unngår ein at den krøllar seg i steikepanna.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar