mandag 9. august 2021

Korianderstekte kamskjel med søtpotetpuré

Kamskjel er ei delikatesse og fiskeriet er rekna som godt forvalta. Kamskjel fangast nemleg kunn ved dykking i Norge, og dermed har fisket liten eller ingen negativ effekt på miljøet.

Du kan hauste kamskjel sjølv, då er det viktig å vite kva området som er opne og lukka for hausting av levande kamskjel. Dette kan du sjekke på www.mattilsynet.no

Kamskjel er raskt og lett å lage og passar godt saman sterke smakar. Helgas rett er krydra med korianderfrø og steikt i kvitløk og chili, dette gir ein frisk, litt sterk og god aromatisk smak. Denne porsjonen kan brukast som ein lett forrett eller som gode snackgrillspyd rett frå grillen!

KAMSKJEL: Korianderstekte kamskjel med søtpotetpuré. Foto: Marianne Aaronsen, Norges sjømatråd

Ingrediensar (4 porsj)

8 stk kamskjel

 

Korianderolje

½  potte frisk koriander

2, 5 dl solsikkeolje

1 ss korianderfrø

1 fedd kvitløk

1 stk raud chili

salt og pepar

smør

olje

trespyd

lime

 

Potetpuré

450 g søtpotet

150 g smør

2 fedd kvitløk

salt og pepar

 

Framgangsmåte

Brukar du ferske kamskjel startar du med å opne og reinske skjela. Fryste kamskjel legg du i ein bolle, let dei tine i kjøleskap og renne av seg på tørkepapir. Lag rutemønster på eine sida med ein skarp kniv slik at kamskjelmuskelen skal bli jamt og fint steikt.

Korianderolje

Ha koriander i ein hurtigmiksar. Slå på olje i ein stråle. Køyr til ei glatt jamn saus, ca. 2 minutt. Oljen kan oppbevarast på tett flaske i kjøleskap opptil 3 veker. Rist korianderfrø i tørr panne på sterk varme for å få fram meir smak. Knus i morter eller krydderkvern. Krydre kamskjela med korianderfrø, salt og pepar. Finhakk kvitløk og chili. Varm smør og litt olje i ei panne, og tilsett kvitløk og chili når smøret er lysebrunt. Steik kamskjela gylne i ca. 30 sekund på kvar side, ikkje lenger, da blir dei seige. Aus smør over under steikinga. Tre to kamskjellog ein båt lime på kvart grillspyd.

Potetpuré

Skrell søtpotet og skjer vekk den bitre hinna under skalet. Skjer i terningar og kok dei møre i litt vatn. Slå alt over i eit dørslag og la det renne godt av seg. Smelt ca. ein tredel av smøret i ein kjele og tilsett finhakka kvitløk. Tilsett søtpoteten og mos jamn. Ha i resten av smøret og smak til med salt og pepar. Hald puréen varm til servering. Server grillspyd med litt korianderolje over og med søtpotetpuré ved sidan av. Pynt gjerne med frisk koriander.

Tips: Du kan også steike kamskjela raskt over grillen på grillspyda.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar