Lutefisksesongen er i gong og det er klart for lutefiskkalas, for lutefisken kan føre oss saman i festlege lag no før jul. Lutefisk er ein viktig del av norsk mattradisjon og identitet. Utvandra nordmenn i Amerika har tatt med seg retten, så den er svært populær i visse delar av USA også.
Linser er i mange matkulturar ei basisråvare og i Norge er bruken av linser aukande. Det er ikkje så merkeleg fordi linser er rimelege, allsidige og anvendelege i alt fra salatar til gryterettar. I tillegg er dei rike på protein og milde og gode på smak.
Tradisjonelt
vert det servert erterstuing eller ertepuré til lutefisk, men helgas oppskrift
har ein spennande vri på tilbehøyret. Sunne, gode og berekraftige grøne linser
og med sennepssaus til er dette eit utmerka alternativ til lutefisk og kanskje
ein ny favoritt til jul?
LUTEFISK: Lutefisk
med grøne linser og sennepssaus. Foto: Aina Hole, Norges
Sjømatråd.
Ingrediensar til 4 porsjonar
2 kg lutefisk
3 ss salt
Linser
2 dl grøne linser
½ sjalottløk
2 dl vatn
75 g bacon
salt og pepar
Sennepssaus
2,5 dl fløyte
2,5 dl mjølk
30 g smelta smør
2 ss kveitemjøl
salt
2 ss dijonsennep
2 ss sterk og søt sennep
1 ss worcestershiresaus
1 sitron
50 g smør
salt og hvit pepar
Server med
Mandelpotet
Framgangsmåte
Sett steikeomnen på 175 °C. Skjer lutefisk i porsjonsstykke og dryss salt på kjøtsida. La den ligge i romtemperatur i ein time. Vatnet vil trekke ut, så ha stykka i ei langpanne med kantar. Slå av vatnet og skyl lutefisken i kaldt vatn, for å fjerne saltet. Legg lutefisken i ei langpanne med skinnsida ned og dekk med aluminiumsfolie. Sett den i steikeomnen og la den stå til den er ferdig, ca. 40 minutt.
Linser
Kok linsene møre med hakka sjalottløk i ca. 20-25 minutt og sil av overflødig vatn. Skjer bacon i terningar og sprøsteik det. Bland baconterningar med linser og løk.
Sennepssaus
Varm opp fløte
og mjølk, det skal ikkje koke. Bland smelta smør og kveitemjøl og litt salt til
jamning. Rett før oppkok av fløytemjølka blander du inn jamninga. La det koke
nokre minutt medan du rører kraftig med ein visp. Sil sausen over i ein annan
kasserolle. Tilsett sennep, sterk og søt og dijon, worcestersaus, og safta av ein
sitron. Rør inn smør for å gjere sausen ekstra glatt og velsmakande.
Smak til med salt og pepar.
Server lutefisken med linser, sennepssaus og kokte mandelpoteter.
Tips: Dersom du vil ha fast lutefisk dryss over salt og la lutefisken
stå kjølig eit par timar. Slå av vatnet som trekkast ut og skyll deretter
lutefisken i kaldt vatn.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar