mandag 29. november 2021

Russiske Blinis med røykt laks

Blini er russiske pannekaker med lange tradisjonar. Til forskjell til norske pannekaker hevast blini med gjær. Det finnast mange oppskrifter på blini, men med bokkveite eller byggmjøl i deiga får ein ganske grove blini som passar godt til både rømme, rogn og røykelaks.

Tradisjonelt serverast blini med rogn og smetana  eit tradisjonelt meieriprodukt som minner om crème fraîche, men rømme eller norsk crème fraîche er gode alternativ. I helgas oppskrift er crème fraîche smakt til med peparrot og sitron og dei heile er toppa med røykt laks.

Blini er perfekt til forrett, tapas eller snacks. Den russiske forfatteren Aleksandr Kuprin skreiv at «Blini er eit symbol på sol, vakre dagar, gode avlingar, lukkelege ekteskap og sunne barn».  Det lovar kanskje mykje, men det er kanskje verdt forsøket? Ha ei god helg!

RØYKT LAKS: Russiske Blinis med røykt laks. Foto: Studio Dreyer+Hensley, Norges sjømatråd.

Ingrediensar (4 porsj)

200 g røykt laks

20 stk blinis

4 små reddiker

2 dl crème fraîche

1 ss peparrot

1 ss sitronsaft

2 ss frisk kruspersille

salt og pepar

Fremgangsmåte

Lag blinis etter eigen oppskrift eller kjøp ferdige. Riv pepperrot og finhakk persille. Rør saman med créme fraîche og sitronsaft til peparrotkremen, smak til med salt og pepar. Skjer reddikane i tynne skiver. Skjer laksen i passande bitar. Dandér blinisen med peparotkrem, røykt laks, ei skive reddik og topp med urter.


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar