mandag 20. februar 2023

Smak parmesangratinert skrei med bakte rotgrønsaker

Det er umogleg å sleppe tak i skreien no når vi er midt i sesongen, så her kjem endå ei oppskrift på korleis ein kan lage eit festmåltid av denne lekre råvara. Sjømatelskarar over heile verda set pris på skreien, og no kan vi også eksperimentere med skrei med ny vri.

Skrei har ein mild smak og det kan vere spennande  «å piffe den opp» med parmesangratinering. Parmesan er ein italiensk, fast og feit ost med smak av både salt og sødme. Osten er mest kjent som fast tilbehøyr til pastarettar og italienarane brukar den som krydder i matlaginga.

Å lage parmesangratinert skrei er overraskande lettvint, og saman med bakte rotgrønsaker vert dette både eit eksklusivt og smaksrikt festmåltid. Hurra for skreien vår!

SKREI: Smak parmesangratinert skrei med bakte rotgrønsaker. Foto: Studio Dreyer + Hensley, Norges sjømatråd.

Ingrediensar (4 porsjonar)

800 g skreifilet, utan skinn og bein


Parmesankrem

½ ts flaksalt

1 eggeplomme

2 ss fløyte

50 g riven parmesan

1 fedd kvitløk

1 ss rosmarin

 

Rotgrønsaker

2 søt potet

1 sellerirot

2 ss rosmarin

5 ss olivenolje

salt og pepar

sitronsaft

 

Råkost

1 crispisalat

250 g råkost

2 ss grasløk

½ sitron

4 ss olivenolje

salt og pepar


Fremgangsmåte

Rosmarinbakt selleri og søtpotet.

Forvarm omnen til 200 grader. Skrell og kutt sellerirot og søtpotet i store klossar på 3-4 cm. Slå over olje, salt og hakka rosmarin. Legg dei i eldfast form med bakepapir i botnen og bak dei i 40 minutt på 200 grader med varmluft. Dei skal bli godt bakte å få ein fin farge og mjuk konsistens. Press over sitronsaft ved servering.

Parmesangratinert skrei

Dryss litt salt over og under skreien og legg den på ei eldfast fat/form. Rør saman alle ingrediensane til parmesanrøra i ein bolle og fordel denne over heile overflata på skreien. Set forma/fatet midt i forvarma omn ved 200 grader med grillfunksjon. La skreien steike til den har fått ei fin gratinert skorpe i omtrent 10 minutt. Sjekk den tjukkaste delen av fileten om den flakar når du pressa på den, då er den ferdig steikt og perfekt til servering. Er den litt rå, skru av omnen og la fisken stå og trekke nokre minutt.

Frisk Råkost

Hakk grasløk og bland inn sitronsaft, salt, pepar og olivenolje i ein stor bolle. Bruk gjerne ferdig råkost-mix som du finn i butikken. Dersom ikkje kan du lage din eigen med for eksempel gulrot og kål. Vend råkosten og crispisalaten i bollen rett før servering.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar