tirsdag 16. mai 2023

Matjestartar med eple og dill

Matjesild er ein spesialitet frå Nederland og er modna sild. Reinska sild vert salta og modna i tønner, og dersom den er fanga i mai eller juni når silda er feitast (minst 16%)  kallast den på nederlandsk «Hollandse Nieuwe». Matjesild eller Maatjessharing på nederlandsk, betyr jomfrusild.

Jomfrusild er nett kjønnsmoden og har endå ikkje rukke å utvikle mjølke eller rogn. Silda er altså ung, feit og struttande sunn. Egersund er matjesilda sin hovudstad og når fiskebåtane legg til kai med jomfrusild startar auksjonane der nederlandske oppkjøparar byr om kapp på sesongens delikatesse.

Matjesild brukast til sildepålegg, etast med potet, hardkokt egg og flatbrød, grillast, brukast i wrap og sushi. Matjesildelskarar svergar til Matjesild i lompe og beskriv smaken som ei blanding av hav, sjøkreps, østers og umani. Matjesildtartar er derimot friskt med eple og dill, og du kan bruke retten som ein god forrett eller nydeleg sommarlunsj.

SILD: Matjestartar med eple og dill. Foto: Aina Hole, Norges sjømatråd.

Ingrediensar (4 porsjonar)

4 doble filetar matjessild

1 gul løk

1 eple

1 ts sitronsaft

4 ss crème fraîche

1 ss frisk dill

pepar

 

Server med

grovbrød eller rugbrød

salat

reddik

dill


Framgangsmåte

Hakk matjesfiletane grovt og finhakk løk. Skrell og skjer eple i små terningar. Ha sitronsaft over epleterningane. Bland matjessild, løk, epleterningar, crème fraîche, og finhakka dill. Smak til med pepar. Ha tartaren på skiver av grovt brød eller rugbrød. Server på salat med reddikskiver og dill som pynt.

Tips: Du kan bruke ei lita ringform eller lignande for å forme brødet og tartaren.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar