tirsdag 2. mai 2023

Møt helga med krema blåskjelsuppe

Ferske blåskjel får ein kjøpt i små 1 kilos nett i ferskvaredisken og det er sesong heile året. Blåskjel kan vere ein rett i seg sjølv , men i helgas oppskrift skal dei brukast i ei krema blåskjelsuppe.

Blåskjeloppdrett finnast langs heile Norskekysten, blåskjel krev inga fòring og er dermed er dei ein av dei mest miljø- og resursvenlege måtane å produsere mat på. Blåskjela et mat med vasstraumen som i all hovudsak er planteplankton.

Det er viktig å vite at alle norske blåskjel er produsert under kontrollerte forhold og dermed trygge å ete. Om du vil plukke blåskjel sjølv må du sjekke på Mattilsynet.no/ blåskjellvarselet. Likevel er det viktig å huske at blåskjel skal vere lukka (levande), tvilsame skjel som er skada eller opne skal kastast. Ingenting varmar så mjukt og godt som krema blåskjelsuppe!

BLÅSKJEL: Møt helga med krema blåskjelsuppe. Foto: Marianne Aaronsen, Norges sjømatråd.


Ingrediensar (4 porsjonar)

1 kg blåskjel

1 gulrot

1 skive sellerirot

2 stilk frisk bladpersille

2 dl tørr kvitvin

3 dl vatn

1 terningfiskebuljong

2 dl kremfløyte

kajennepepar

salt

 

Server med

Godt brød


Framgangsmåte

Skrubb blåskjela og kontroller at alle skjella er lukka. Kast tvilsame skjel. Skjer gulrot og selleri i små terningar. Plukk blada av persillestilkane, ta vare på stilkane og blada. Kok opp vin, vatn og buljongterning, legg i grønsaker, persillestilkar og blåskjel, legg på lok og kok blåskjela til dei opnar seg, ca. 4 minutt. Ta opp skjela med holsleiv og reinsk ut skjelmaten. Mos grønsakene godt i krafta og sil den. Kok opp krafta med kremfløyte og smak til med kajennepepar og salt. Legg blåskjela i suppa. Server suppa i varme suppetallerkenar med hakka bladpersille på toppen og med godt brød ved sidan av.

Tips: Du kan spare nokre av blåskjela og bruke dei som pynt i suppa ved servering.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar