tirsdag 4. august 2020

Bakt tørrfisk med variasjon av potet og purrelauk

Sommarferien er på hell og eit av høgdepunkta for min ferietur til Nord-Norge var å besøke øygruppa Røst yst i Lofoten. Røst kommune består av 365 øyer og skjær, og Røstlandet som er den største øya som er knytt saman av vegar, bruer og moloar og har beskjedne 11 meter som det høgaste punktet.

Det er i all hovudsak Lofotfiske frå januar til april som er den store tida på Røst i løpet av året, då er det liv og røre ved dei store fiskemottaka og opphenging av tørrfisk på hjellar. No om sommaren er tørrfisken tatt ned frå hjellane og ligg til modning på stor luftige lager, før han vert kvalitetssortert (vraka) i 19 forskjellige kategoriar og eksportert til i all hovudsak Italia. Tørrfisk er ei stor delikatesse i Italia og den feirast med tørrfiskfestivalar fleire stadar i landet.

Tørrfisken må vatnast ut før den brukast og eit kilo tørrfisk har samen næringsinnhald som fem kilo fersk fisk. Tørrfisk er akkurat som ost og vin, den må modnast til den rette smaken. Tørrfisk kan brukast til kvardagsmat og den beste kvaliteten går til gourmetrestaurantar. Helgas oppskrift er ein fin sommarrett med purre og tørrfisk av god kvalitet saman med nypoteter, og den kan vekke fram gode sommarminne frå Røst og Lofoten.


TØRRFISK: Bakt tørrfisk med variasjon av potet og purrelauk. Foto: Mats Meyer, Norges Sjømatråd.

TØRRFISK: Bakt tørrfisk med variasjon av potet og purrelauk. Foto: Mats Meyer, Norges Sjømatråd.

Ingrediensar

600 g tørrfisk, utvatna og reinska

1 sitron

3 ss olivenolje

salt og pepar



Potetkrem

5 mandelpotet

3 dl fløyte

1 dl mjølk

4 ss smør

salt



Potet- og purrelauksaus

3 ss smør

1 purrelauk

2 mandelpotet

2 sjalottlauk

1 fedd kvitlauk

2 dl fløyte

1 dl mjølk



Graslaukolje

1 potte frisk graslauk

2 dl solsikkeolje



Potetchips

4 stk nypotet

4 dl solsikkeolje



Framgangsmåte

Bakt tørrfisk

Kutt 2 cm tynne skiver av den utvatna tørrfisken. Leggast på steikebrett. Penslast med god olivenolje, maldonsalt og litt sitron.

 

Potetkrem

Skrell mandelpotet. Kokast i vatn til poteten er helt mør. Slå av vatnet og mos saman. Varm opp fløyte, mjølk og smør. Slå over og rør forsiktig i potetmassen. Smak til med salt til slutt og hald potetkremen varm til servering.

 

Potet og purrelauksaus

Del purrelauken i to og skyl den godt i vatn. Kutt i strimlar den lyse delen av purrelauken. Den mørke delen steikast lett i smør rett før servering. Skrell kvitlauk, sjalottlauk og potet. Sviss saman terningar av lauken og potet i kasserolle. Slå over fløyte, smør og mjølk. Varm opp og la det poteten bli heilt mør før alt kjørast raskt med stavmiksar. Smak til sausen med litt salt og ferskpressa sitronsaft.

 

Gresslaukolje

Kjør opp graslauk og olje i blender. Kokast opp i kasserolle 2 minutt før oljen avkjølast.

 

 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar