lørdag 15. september 2018

Smaken av haust med steikt uer og kantarellfrikassé


Haust er sopptid og å plukke sopp er som å gå på skattejakt i skogen, lykkefølelsen er stor når ein finn kantarell eller skogens gull! Den einaste soppen eg er heilt trygg på er nemlig kantarell, så denne vågar eg å plukke aleine utan å ha med soppekspert.  

Kantarell er Norges beste og mest gjenkjennelige matsopp. Ein ekte kantarell har eggegul både hatt og stilk, hatten er traktforma og glatt på oversida og med bølgete gaffelgreina ribbar på undersida. Det viktigaste av alt, ingen giftige soppar liknar på kantarell.

Sopp skal ikkje vaskast, men børstast rein for jord, og all sopp skal varmebehandlast før bruk. Steik soppen i varm panne med litt smør eller nøytral olje til du får ein fin brunfarge på deler av soppen. Kantarell smakar lett krydra, med peparliknande ettersmak, aromaen i frikasséen er knallgod til all slags steik steikt fisk. Dette er smaken av haust!


HAUST: Smaken av haust med steikt uer og kantarellfrikassé. Foto: Norges Sjømatråd, Marianne Aaronsen.

 INGREDIENSAR til 4 porsjonar:

800 g uerfilet, med skinn
(eller anna fisk, torsk, sei, laks)
1 ss olivenolje
1 ss smør
salt og pepar

FRIKASSÉ
250 g kantarellar
1 stk sjalottlauk
0.5 fedd kvitlauk
1 ss olivenolje
1 ss smør
2 dl matfløyte
½ sitron
2 ss frisk persille
salt og pepar

TILBEHØR
Potet

FRAMGANGSMÅTE

Skrap skjela av ueren med ein skarp kniv.  Skyl og tørk filetane godt med tørkepapir. Dryss fisken med salt og pepar, og brun den i olivenolje på begge sider. Skru ned varmen, tilsett smør og steik fisken ferdig, 1-2 minutt på kvar side.

FRIKASSÉ
Reinsk og skjer kantarellar i bitar, og finhakk sjalottlauk og kvitlauk. Steik kantarellar gylne i olje, tilsett smør, sjalottlauk og kvitlauk, og la massen surre i nokre minutt. Slå på matfløyte og la den koke inn til det halve. Smak til med safta av sitron, salt og pepar. Rør inn hakka persille rett før servering. Server ueren med kantarellfrikasséen og kokte poteter.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar