Er du på jakt etter ein sommarleg forrett, eller kanskje
du rett og slett leitar etter rask smårett som du kan nyte i skuggen? Då vil eg
foreslå denne helgas rett som er ein sommarfest i seg sjølv. Råvara er kamskjel
og det er noko av det edlaste og vakraste vi kan få opp frå havet.
Kamskjel vert fanga langs kysten vår frå Trøndelag
til Nordland og det er oftast dykkarar som plukkar denne eksklusive råvara opp
frå havet. Kamskjela er ei etterspurt delikatesse som ein kan vere heldig å
finne levande med skal i ferskvaredisken, men oftast vi finn dei frosne utan
skal i frysedisken.
Forma på kamskjel er karakteristisk med eit flatt
overskal og eit bua underskal. Skala er gul- eller raudbrune og har 15 – 17
ribbar, og denne vakre skalvifta fungerer perfekt som fat til retten. Det kan
vere smart å ta vare på slike sjel dersom du er heldig å få ta i levande skjel,
då har du til både fat og bordpynt neste gong du vil lage denne smakfulle
sjømatretten!
SOMMARFEST: Vakre og smakfulle kamskjel er
ypperlig til forrett eller smårett. Foto: Norges Sjømatråd, Marianne Aaronsen.
INGREDIENSAR
12 stk kamskjel
12 stk asparges
sukker
salt
MARINADE
1 stk raud chili
2 fedd kvitlauk
1 dl solsikkeolje
½ dl vatn
SAUS
2 dl matfløyte
2 ss smør
salt og pepar
TILBEHØR
Salat
FRAMGANGSMÅTE
Brukar du ferske kamskjel starter du med å opne og reinske skjella. Frosne
kamskjel legg ein i ein bolle og tinar dei i kjøleskap og let dei renne av seg
på tørkepapir. Kok opp vatn med litt sukker og salt. Legg i asparges og la dei
koke i ca. 1-2 minutt.
MARINADE
Finhakk chili og kvitlauk, og rør saman med solsikkeolje og vatn. La
kamskjella liggje i marinaden i minst
ein time. Ta kamskjella opp av marinaden og la de renne av seg på tørkepapir.
Ta vare på marinaden til du skal lage saus.
Steik kamskjella raskt i steikepanne eller på grill, ca. 30 sekunder på
kvar side.
SAUS
Slå marinaden over i ein lita gryte og kok den inn til det halve. Tilsett
matfløyte og la den koke litt. Pisk smør inn rett før servering og smak til med
salt og pepar. Server steikte kamskjel med saus over, og asparges og salat ved
sidan av.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar